DE WEG NAAR DE HEL - Open Monumentendag - Gegidste fietstocht

Gidsbeurt

“We died in Hell, they called it Passchendaele”. Deze slagzin omschrijft hiermee één van de meest vreselijke plaatsen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Passendale was het eindpunt, maar vooral de weg er naartoe betekende een ware hel voor de vele jonge mannen die er hun laatste rustplaats vonden.

De weg naar Passendale, die grotendeels over Sint-Juliaan loopt, was niet alleen tijdens de oorlog, maar ook na de oorlog een verschrikking. Het werd één van de laatst herstelde wegen en was het uitgelezen territorium voor criminelen die er ondergedoken leefden in bunkers en schuilplaatsen.

Vandaag ligt de weg tussen de Verloren hoek en Passendale, ook wel gekend als de Roeselarestraat en ’s Graventafelstraat, bezaaid met talrijke relicten, begraafplaatsen, monumenten en zelfs een museum, die refereren naar de Eerste Wereldoorlog. Maar ook wederopbouwhoeves, (verdwenen) herbergen, een oude  kaasmakerij en veldkapellen dragen bij aan het boeiende verhaal van deze monumentale weg naar de hel.

Tijdens Open Monumentendag organiseren de gemeenten Zonnebeke en Langemark-Poelkapelle 4 fietstochten waarbij je de geschiedenis van deze weg kan komen ontdekken. De fietstochten starten om 9u30, 13u, 13u30 en 14u aan Oxford Road Cemetery bij Wieltje en eindigen aan het Passendaele New British Cemetery.  De fietstochten staan onder begeleiding van een gids.

Deelnemen is gratis, maar vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Inschrijven

Wanneer

Startdatum: 12/09/2021 09:30
Einddatum: 12/09/2021 17:00
4 startmomenten: 9u30, 13u, 13u30, 14u

Prijs

Gratis

Waar

Oxford Road Cemetery
Wieltje 4, 8900 Ieper

Inschrijven

Dit evenement is reeds voorbij, registreren is niet meer mogelijk